Öppet brev från Luleklättrarna angående Höstcrimpen

Förra året arrangerade Luleåklättrarna klättertävlingen Höstcrimpen i oktober. Redan dagen efter succéarrangemanget bestämde vi oss för att göra en fortsättning och vi bokade i våras Hälsans hus den 15 oktober för en andra upplaga.

Nu vägrar Luleå Gymnasieskola som är den prioriterade hyresgästen på Hälsans hus låta arrangemanget leva vidare. När det börjat närma sig visar det sig att Hälsans inte har bokat in tävlingen utan kallar det en bokningsförfrågan och att den inte godkänts av lärarna.

Tävlingen som också var en tilltänkt del av Norrlandscupen får klara sig utan Luleås arrangörskap. De andra deltävlingarna är Novemberdraget 19 november i Umeå, Juljuggen 3 december i Östersund, Plastic Madness 28 januari i Sundsvall och Guldgreppet 11 februari i Skellefteå.

Enligt Ida Henriksson och Susanna Morin Engvall så är skolans ursäkt:
”Skolan är den prioriterade hyresgästen och med idrottslärarna i spetsen tycker vi inte det återställdes på önskvärt sätt förra året”. Beslutet att inte låta Luleklättrarna ordna tävlingen är enligt dem tagna av sig själva tillsammans med skolledningen.

Inom Luleklättrarna hävdar vi att detta är fel:
Vi konstaterar att attityden från skolan är negativ mot klättring. Luleklättrarna tog förra året ner nästan alla grepp och diskade dem innan man satte upp nya leder. Det är inget man vare sig uppskatt eller tagit hänsyn till. Inte heller att evenemanget lockade till sig 67 tävlande från hela Norrland, ordnade gratis prova-på-tävling för drygt 50 barn mellan 7-14 år, snappades upp av lokal- och nationell media samt blev en riktig folkfest med mycket publik.

Att ta ner och sätta upp grepp är en viktig hygienfaktor i inomhusklättring. Det är mycket skit och bakterier som fastnar på greppen. Det blir inte bara ”nästan” omöjligt att klättra på hala och skitiga grepp – man riskerar även att bli sjuk. Det är många timmar som många klättrare lagt idèellt på att hålla lokalen i skick, och får man skit för att man gör en sån insats, borde kritikerna fundera på att göra den insatsen själv eller ta beslutet att överlåta driften.

Efter tvättning – har grepp och leder satts tillbaka upp för alla åldrar. För att barn och nybörjare ska kunna klättra likaväl som att det finns utmaningar för de erfarna. Förväntar man sig att samma grepp ska hamna på samma plats så är man inte verklighetsförankrad! Klättrare vill som alla andra prova nya saker och att ändra om lederna ska ske löpande. Klubben har även genom åren låtit Hälsans hus utnyttja klubbens grepp. Cirka hälften av greppen som finns i lokalen – då den har haft för få och för lite varierande grepp.

Städningen kan vi inte heller skämmas för från förra året – då hela hallen dammsögs, skurades och alla madrasser handtvättades. Ambitionen var att detta ska ingen kunna klaga på eller ha synpunkter annat än ”Vad fint det ser ut”.

För klättrarna i Luleå är det tråkigt att inte få genomföra detta. Tävlingen ifjol var ett arrangemang där nya kontakter och vänskap skapades, motivation för att klättra och en riktigt fin föreningskänlsa. Hela föreningen med nästan 200 medlemmar blev sammansvetsad och många hjälptes åt att förbereda och genomföra evenemanget.

Det är ett evenemang som många sett fram emot.

Kristoffer Lindbäck i Luleklättrarna uttrycker sig: ”Det här är väldigt tråkigt då det finns vilja och glöd i vår idéella förening att skapa en rolig dag för klättringen i Luleå.”

Kort om klättring i Luleå

  • Klättringen i Luleå är unik i Sverige. Vi har en av Sveriges bästa utomhusklättring i kommunen. Bland annat på berget Snipen i Niemisel.
  • Luleå har en långvarig och fin klätterkultur, och är även anledning för många studenter att söka sig till Luleå Tekniska Universitet. Att integrera studenter i kommunen gör klättrare naturligt utan stöd och insatser.
  • Det finns ca 300 Luleåbor som är medlem i någon förening trots våra dåliga förhållande för inomhusklättring.
  • En klättrare bland herrarna Kristoffer Lindbäck tränar med landslaget och höjer blicken mot OS i Tokyo 2020. Kristoffer slutade nia sin första internationella tävling i somras och gjorde sin första världscup i augusti.

Kristoffer var även med i tävlingsledningen för tävlingen på Hälsans hus som nu går i stöpet. Att vi inte har tillgång till någon vettig inomhusklättring bromsar så klart utvecklingen. Inte bara för Kristoffer utan för alla som vill klättra.

/Styrelsen Luleklättrarna